Pawilony gastronomiczne – rodzaj pawilonów przeznaczonych do prowadzenia działalności gastronomicznej. Pawilony dopasowanie do indywidualnych potrzeb klienta wyposażone w pomieszczenia oraz elementy sanitarne, aneksy gastronomiczne. Pawilony wykonane w technologii lekkiej obudowy, nie wymagają fundamentów, mogą zostać zlokalizowane w najdogodniejszych miejscach przeznaczonych do prowadzenia działalności gastronomicznej oraz w każdej chwili istnieje możliwości rozbudowy obiektu lub przeniesienia w inną lokalizacje. Niepowtarzalny wygląd, kolorystyka a także estetyczne wykończenie tworzą oryginalny obiekt, który z pewnością przyciągnie potencjalnych klientów.

Etap I

Projektowanie – najczęściej realizowane projekty pawilonów handlowych to obiekty od 20 do około 60m2 w podstawie. Wielkość oraz kształt obiektu jest uzależniony od indywidualnych potrzeb klienta. Uzgodnienia koncepcyjne zmieniają się w projekt wykonawczy i przystępujemy do realizacji zlecenia.

Etap II

Realizację zlecenia rozpoczynamy od zamówienie płyt warstwowych o odpowiednich wymiarach, kolorystyce oraz wymaganych projektem parametrach termoizolacyjnych.

Równocześnie przygotowywana jest konstrukcja stalowa o odpowiednich parametrach nośnych i dostosowanych do wymiarów pawilonu handlowego. Przygotowaniem stolarki okiennej i drzwiowej zajmuje się firma specjalizująca się w produkcji tego typu produktów.

Pozostałe elementy potrzebne do montażu pawilonu są przygotowywane przez ekipę monterów zgodnie z zapotrzebowaniem materiałowym.

Etap III

Producent pawilonów decyduje o opcji montażu w zależności od wielkości obiektu i możliwości dojazdu na miejsce przeznaczenia. Mniejsze obiekty można zmontować w fabryce i przetransportować w formie kontenera do klienta, rozładowując dźwigiem na uprzednio przygotowanym przez klienta podłożu. Większe pawilony montowane są na miejscu budowy z dostarczonych elementów. Producent pawilonów handlowych musi zdecydować jaki sposób będzie uzasadniony ekonomicznie.

Ceny pawilonów podlegają indywidualnej kalkulacji ze względu na ilość składowych wpływających na koszt wykonania.